Importanța curățării hotelor HoReCa

Importanța curățării hotelor HoReCa

Orice neglijare a mentenanței hotelor și a sistemelor de evacuare a aerului fierbinte pot produce pagube materiale și umane însemnate. De aceea, în rândurile ce urmează ne-am gândit să oferim câteva informații utile legate de importanța curățării hotelor, în special a celor din domeniul HoReCa.

Ce se întâmplă cu hotele din bucătăriile HoReCa?

În bucătăriile în care se gătește mult, hotele se folosesc intens și la capacitate maximă. Acestea preiau cantități însemnate de gaze arse, fum, vapori și aburi cu grăsimi de tot felul. Astfel aerul viciat și dens este preluat, transportat și evacuat de filtre, ventilatoare și tubulatură

Cu timpul, datorită exploatării specifice se pot produce depuneri consistente de grăsimi, atât pe ventilatoare și filtre, cât și pereții tubulaturii. Iar dacă acestea nu sunt întreținute permanent și curățate periodic, stratul de reziduuri poate deveni gros și foarte periculos, atât pentru aparatură, cât și pentru mâncare.

Care sunt riscurile generate de lipsa mentenanței hotelor și sistemului de evacuare?

Primul aspect, poate cel mai deranjant pentru afacere, este defectarea aparaturi. Dacă hotele se strică, cu siguranță prin suspendare temporară a activității, afacerea va avea de suferit.

În al doilea rând, datorită căldurii din sistem, depunerile de grăsimi și arsură pot deveni lichide și se pot infiltra și scurge peste tot, în tubulatură, în ventilatoare, filtre și chair în mâncare. Acest aspect poate duce la reducerea eficienței hotei. Iar prin riscul de toxiinfecții alimentare, se ajunge chiar la crearea unei probleme de sănătate publică.

În al treilea rând, pericolul cel mai mare este reprezentat de posibilitatea aprinderii grăsimilor depuse sau scurse și de declanșarea unui incendiu. Situația este extrem de gravă și cu implicații majore.

Dacă ținem seama de autorizațiile necesare de funcționare și de legislația specifică, lipsa mentenanței hotelor și constatarea ei de către un inspector, poate duce la închiderea activității, până la remedierea problemelor.

De ce este importantă curățarea hotelor din domeniul HoReCa?

Acum că știți care sunt riscurile și ce implicații pot avea, curățarea periodică a hotelor devine evidentă și extrem de importantă. Ea este utilă nu dar desfășurări fără probleme a activității, ci și calității serviciilor pe care le oferiți.

Astfel dacă țineți la imaginea și la prestanța unității alimentare, nu veți lăsa niciodată ca niciuna dintre problemele implicate de mentenanța hotelor să va pericliteze funcționarea. Curățarea periodică a hotelor este un demers absolut necesar pentru a activa profesionist în domeniul alimentației publice. Ea este importantă deoarece:

  • împiedică depunerile de grăsimi și fum în instalație și pe pereții acesteia;
  • previne defectarea hotelor și ventilatoarelor;
  • elimină posibilitatea întreruperii neplanificate a activității;
  • garantează conformitatea alimentelor preparate;
  • va ajută să evitați orice risc de izbucnire a unui incendiu.

De ce este importantă curățarea hotelor din domeniul HoReCa?

Legislația specifica prin ORDIN Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 prevede ca:

  • "(1) Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.
  • (2) Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.
  • (3) Se interzice curăţarea hotelor prin ardere."

Specialiștii care se ocupă cu servicii dedicate de curățare hote, recomandă ca mentenanța hotelor și intervențiile de curățare a instalațiilor de evacuare a aerului să fie făcute la 6-9 luni. În cazul unităților de producție în care se prepară multe alimente fierte sau prăjite, acest interval de timp este suficient de îndelungat pentru a se produce depuneri consistente de grăsimi și reziduuri.

Pentru o curățare ușoară, siguranța instalațiilor și rapiditatea intervențiilor, o mentenanță a hotelor la 6-9 luni este cea mai potrivită.

La fel de important este ca, ori de câte ori constatați o funcționare necorespunzătoare a ventilatoarelor sau orice probleme cu sistemul, să apelați la o firmă specializată în reparații și întreținere hote.

Ce presupune intervenția de curățare hote?

Procedura de degresare și curățare hote din restaurante, autoserviri, cantine, fast food-uri, bucătării profesionale etc. implică mai multe operații. Acestea sunt:

Curățare hote

Pe lângă curățarea exterioară a hotelor se insistă asupra reziduurilor care se depun în zona din spatele filtrelor, ce provin din fum și vapori de grăsime.

Curățare tubulatură hote

Se curăță manual, mecanic și chimic depunerile de grăsime absorbite de hote, care pot deveni inflamabile, pot îngreuna evacuarea gazelor arse și pătrunderea aerului.

Curățare ventilatoare hote

Ventilatoarele sunt componentele cele mai importante ale hotelor. De numărul și buna lor funcționare depinde preluarea și degajarea eficientă a fumului și aerului viciat. Prin curățare se va elimina grăsimea acumulate pe pale, care le poate îngreuna funcționarea și poate duce la riscul de gripare.

Curățarea filtrelor hotelor

Filtrele au rolul de a reține și de a filtra o parte din cantitatea de fum și grăsime care trece în ventilatoare și tubulatură. Curățarea lor frecventă contribuie semnificativ la menținerea funcționării optime a hotelor.

Degresarea și curățarea hotelor durează aproximativ 6-8 ore. Pentru eficiență este nevoie de acces la apă caldă, detergenți profesionali și echipamente dedicate operațiunilor specifice.

Concluzie

Curățarea hotelor din domeniul HoReCa are o importanță deosebită. Efectuarea periodică este o normă legală, care ajută la desfășurarea activității în condiții cât mai proprii pentru funcționarea instalațiilor și pentru siguranța alimentară.