Importanța dezinfectării pe timpul pandemiei

Importanța dezinfectării pe timpul pandemiei

Dezinfectarea frecventă a suprafețelor și spațiilor cel mai des utilizate este o necesitate atunci când vrem să avem grijă de sănătatea noastră. Însă atunci când vine vorba despre: pandemie, locuri intens circulate și obligativitatea păstrării unei igiene stricte, serviciile de dezinfecție profesională sunt cea mai indicată soluție.

În această perioadă fiecare persoană și administrator de clădire rezidențială, de birouri, de instituție, centru comercial, hală de producție etc. a trebuit să regândească atitudinea față de dezinfectare și dezinfecție.

De aceea, pentru a vedea ce înseamnă igiena în prezent și care sunt implicațiile, în rândurile de mai jos vom discuta o serie de aspecte legate de importanța dezinfectării pe timpul pandemiei.

Ce presupune dezinfecția?

Dezinfecția este un proces de decontaminare a suprafețelor pentru a elimina microorganismele patogene. Ea se poate face cu scopul de a preveni sau de a îndepărta pericolul. Pentru a face acest lucru se poate apela la diverse metode mecanice, fizice, chimice sau biologice.

În funcție de specificul situației, de locație și de măsura de dezinfecție aleasă, trebuie ținut mereu seama de profilaxia și protecția specifică recomandată de aplicare. Doar așa se poate preveni atât răspândirea bacteriilor,virusurilor, germenilor, fungilor etc., cât și intoxicarea cu anumite substanțe a celor implicați în operație sau a beneficiarilor ei.

Pentru a fi cu adevărat eficientă, dezinfecția trebuie realizată periodic și cu mare grijă la nevoile fiecărei locații în parte. Astfel, evident, unele vor fi normele impuse unui spital și altele cele recomandate pentru un spațiu public deschis, de exemplu.

Ce implică dezinfectarea în condițiile pandemiei?

Dată fiind situația actuală, cu siguranță fiecare dintre noi a devenit mult mai atent la toate măsurile și recomandările impuse de autorități. Igiena strictă este principalul mijloc pentru a ține sub control virusul SARS-CoV-2, a preveni și combate răspândirea pandemiei.

Spălatul pe mâini cât mai des cu săpun sau substanțe dezinfectante nu ar trebui să lipsească din rutina de igienă a niciunei persoane. Și, în general, toate suprafețele obiectelor des folosite și spațiile intens tranzitate trebuie dezinfectate mult mai frecvent cu substanțe dezinfectante.

Oriunde este depistat un caz de infectare cu coronavirus trebuie apelat la o firmă specializată, care să se ocupe de dezinfectarea temeinică a locului sau locației.

Decontaminarea specializată trebuie făcută și acolo unde ancheta epidemiologică confirmă contacți purtători ai acestui virus. Dezinfecția este bine să fie realizată frecvent și temeinic în toate spațiile publice, precum: policlinici, instituții, cabinete medicale, mijloace de transport, școli, grădinițe, spații comerciale, hoteluri, restaurante, depozite, birouri, etc.

Care sunt tipurile de dezinfecție ce trebuie făcute în această perioadă de pandemie?

Orice măsură care contribuie la distrugerea și înlăturarea agenților patogeni este benefică pentru sănătate și pentru prevenirea răspândirii pandemiei. Cea mai la îndemână formă de dezinfectare și dezinfecție va fi aceea de curățare a suprafețelor cu o substanță pe bază de alcool în concentrație de minim 70% sau de clor.

Însă procesele de dezinfectare, mai ales cele împotriva unor virusuri precum este și SARS-Cov-2, nu pot fi gestionate doar "manual". Pentru a elimina pericolul, una dintre cele mai utilizate tehnologii este cea de nebulizare 3D. Această metodă este performanta, cu timp de efectuare redus și cu rezultate remarcabile. Astfel oricare ar fi locația, activitatea va fi perturbată foarte puțin.

Spre deosebire de micropulverizare, ceata rece folosită în nebulizare se difuzează și se depune uniform pe suprafețe și face posibilă chiar și tratarea zonelor inaccesibile.

La fel de utile sunt intervențiile de:

  • dezinfecție mecanică, prin ventilare naturală, aerisire, curățare, scuturare, aspirat, spălat, clătit bunuri și suprafețe;
  • dezinfecție fizică, prin filtrare, fierbere, pulverizare cu abur fierbinte, iradiere cu ultraviolete, tratare cu ultrasunete;
  • dezinfecție chimică, cu fenoli, halogenii, compuși cuaternari de amoniu, hexachlorofene, alcoolul, aldehide, peroxidul de hidrogen, chloroxylenol;
  • dezinfecție biologică, cu biofiltre, biocamere etc.;

Cum se poate realiza o dezinfecție temeinică, specială pentru pandemie?

Prin recomandarea dezinfectării cât mai frecvențe se urmărește în principal protejarea și menținerea sănătății oamenilor. De aceea, pentru eficientizarea procesului, un rol important îl are nu doar frecvența, ci și calitatea dezinfecției efectuate. Cu cât aceasta este făcută mai temeinic, mai responsabil și mai profesionist, cu atât rezultatele obținute sunt mai bune.

Recomandate sunt atât o dezinfecție profilactică sau preventivă, cât și dezinfecția terapeutică sau de atac, efectuate cu echipamente profesionale. Doar astfel se poate ajunge la anularea și eliminarea cât mai multor focare de infecție.

Concluzie

Pandemia a creat o situație în care nevoia de igienă a devenit mai stringentă ca oricând. Astfel, apelarea la cele mai noi și eficiente metode de dezinfecție este o necesitate și o obligație pentru a preveni și combate această nouă maladie, care amenință sănătatea și viețile tuturor.